En del av elektrikerkjeden:

Visste du at strømstyrken kan nå hele 300 000 ampere når det lyner? Til sammenligning er sikringsskapet ditt laget for å tåle strømstyrker mellom 10, 60 og 80 ampere. Det kan faktisk oppstå brann lenge etter et lynnedslag – selv når lynet har slått ned mange kilometer unna.

Heldigvis finnes det en løsning som beskytter elektronikken i hjemmet mot materielle skader og brann ved lynnedslag.

— De fleste kjenner noen som har fått noe ødelagt på grunn av lynnedslag. Når det lyner, kan det oppstå overspenninger som vandrer langs ledningsnettet og inn i elektriske anlegg i bygg og boliger. Boliger uten overspenningsvern er mer utsatt for materielle skader og brann ved lynnedslag. Likevel er det mange som ikke har dette installert hjemme, forteller Espen Dyrud i Elfag-bedriften Dyrud Elektro.

BESKYTT BOLIGEN: Et overspenningsvern gir en ekstra trygghet når det lyner og tordner.

Se etter denne i sikringsskapet

I 2012 ble det innført krav til installasjon av overspenningsvern i alle nye elektriske anlegg. Det betyr at du er pålagt å ha dette i sikringsskapet hvis du bor i en bolig som er bygget eller rehabilitert dette året eller senere.

I dag kommer alle nye sikringsskap med overspenningsvern ferdig installert.

Men siden regelen ikke har tilbakevirkende kraft, er det ikke alle eldre boliger som har det. Bor du i en eldre bolig eller sameie, bør du ta en tur ut i sikringsskapet og se etter denne enheten:

SE ETTER DENNE: Enheten i ringen er et overspenningsvern. Har du ikke en slik, bør du vurdere å skaffe det.

Dersom du har overspenningsvern i sikringsskapet, bør du sjekke status jevnlig – og særlig etter tordenvær. Hvis flaggene i overspenningsvernet lyser grønt, blått eller grått, er alt i orden. Dersom de lyser rødt, skal overspenningsvernet byttes ut. Dette må gjøres av en elektriker.

En trygg og rimelig investering

Nordmenn har stadig flere husholdningsapparater og dyrt elektronisk utstyr som er koblet til strømnettet. Flere har også behov for å installere elbillader. Alle disse apparatene kan ta skade ved lynnedslag.

Brannvernforeningen anbefaler to typer overspenningsvern i boliger: Ett i sikringsskapet og ett eller flere finvern som beskytter finelektronikk som ruter, TV og datautstyr. Før snakket man ofte om grovvern og finvern, mens man nå gjerne bruker betegnelsene Type 1, 2 og 3.

Som regel er det nok med ett overspenningsvern i sikringsskapet (Type 1 eller 2). Dette overspenningsvernet tar den første støyten ved store spenninger og skal installeres av en godkjent elektriker.

Hvis man bor i en stor bolig med flere sikringsskap, skal legge opp ny kurs til elbillader eller har mye dyr finelektronikk, kan det være behov for flere overspenningsvern.

Finvernet (Type 3) gir først og fremst en ekstra beskyttelse av finelektronikk. Denne enheten kan du selv plugge rett inn i stikkontakten. Det er viktig å vite at denne typen ikke har noen effekt alene, kun i kombinasjon med type 1 og/eller 2.

— Med stadig hyppigere bruk av dyr finelektronikk i norske husholdninger øker også risikoen for materielle skader ved overspenning. Dersom du ikke har overspenningsvern installert, anbefaler jeg å ta kontakt med en Elfager for en profesjonell vurdering av det elektriske anlegget og hva som eventuelt trengs av ytterligere beskyttelse, sier Dyrud.

 

Ikon

Trenger du elektriker?

Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →