En del av elektrikerkjeden:

Riktig belysning i hjemmet kan være utfordrende – særlig i et land som Norge, hvor sommeren aldri mørkner og vinteren knapt byr på dagslys. I tillegg kan det by på utfordringer at vi alle har behov for ulik belysning basert på alder. – Gjør belysningen til en sentral del av innredningen, lyder ekspertrådet.

Hva er godt lys?

Forskning viser at mennesket faktisk har en indre klokke, og at den i stor grad blir påvirket av lyset. Hva vi oppfatter som godt lys er avhengig av en rekke faktorer. Spredningen på lyset, fargegjengivelsen, graden av varme, samt styrke er noen av dem.

– Vi opplever kunstig belysning fra vi våkner om morgenen, mens vi er på jobb, og til vi går i dvale. Vi bruker over 90 prosent av livene våre innendørs. Derfor er det viktig å skape de beste forholdene både hjemme og på jobb ved hjelp av riktig lys, sier Vidar Kvernevold.

Han jobber i SG Armaturen, en leverandør av ulike løsninger for lys og lyssetting både ute og inne. Han poengterer videre viktigheten av å dekke de ulike behovene etter hvilken fase man er i livet. Vi har samlet en rekke gode tips på veien – for alle rom i hjemmet!

Sørg for godt arbeidslys på kjøkkenet

Det er viktig å belyse viktige arbeidsområder i hjemmet, som for eksempel kjøkkenbenken, lesekroken og hjemmekontorpulten med ekstra lyskilder i tillegg til det generelle lyset i rommet. Husk også at det som regel kreves dobbelt lys der interiøret er mørkt.


Les også: Kjøkkenbelysningen som gjør hverdagen enklere

PRAKTISK, MEN LUNT: Her dekker lyset alle kjøkkenets behov.

– Godt arbeidslys over kjøkkenbenken er viktig for blant annet ikke å kutte seg, men også for å se at maten man lager er frisk. Bruk lys med ekstra fargegjengivelse der maten skal tilberedes, sier Kvernvold og fortsetter:

HJELPSOMT: Lyset kan være svært hjelpsomt når du skal rengjøre skap.

– Det er også viktig å ikke glemme kjøkkenskapene. Takbelysningen bør justeres slik at den når inn i skapene og ned på gulvflatene slik at det blir enkelt å rengjøre kriker og kroker.

Skap romfølelse i stua

Mange opplever rom med indirekte lyssetting som veldig behagelig. For å skape romfølelse kan man derfor bruke indirekte belysning, som er en metode for å installere og bruke lys til å fremheve elementer, tak, vegger eller uteområder, uten at selve lyskilden er synlig. Man kan også bruke downlights.

Les også: Velg riktig belysning til hjemmet!

DOWNLIGHTS: Skap en lun atmosfære med spotter i taket.

– Stuen i dag blir som regel brukt som et avslapningsrom hvor man kan nyte godt besøk, eller litt alenetid. Derfor er det svært gunstig å bruke vegger og begrensningsflater som lyskilder til downlights. Direkte belysning kan du bruke i en lesekrok eller over stuebordet, sier Kvernevold.

Behagelig og praktisk på soverommet

– Enten du bruker soverommet som et lagerrom av klær eller om du har ditt eget walk-in closet, er det viktig å ha gode lamper som lyser opp de punktene du ønsker. Det er også viktig at du kan stå opp uten å lage flombelysning for eventuelle andre i rommet. Det bør være mulig å tenne en eller flere taklamper med god lysfordeling slik at hele rommet dekkes, forteller han.

NATTBORDET: Bruk lamper med skjerm over nattbordet for å skape en hyggelig stemning.

Skjem bort baderommet

Badet er muligens det vanskeligste rommet å lyssette, ifølge Kvernevold. Dette er særlig fordi det er flere forskjellige behov på baderommet. Vi trenger et klart og naturlig lys i speilet, mens i dusjen vil vi helst unngå flombelysning.

– Mange står foran speilet med spotter som skinner på hodet bakfra, dette vil skyggelegge ansiktet. Ved speilet bør lyset komme forfra. Det smarteste er å ha lys rundt speilet – dette lyser opp ansiktet på en naturlig måte, sier han og fortsetter:

– Symmetri er ikke alltid svaret på god belysning. Tenk heller på hva du skal belyse og hvilket behov du har. Indirekte lys er for eksempel best over dusj og badekar.

Visste du at du kan styre alt fra mobilen din?
Gjør huset ditt smartere i dag!

Gangen – hjemmets førsteinntrykk

Det første man møter når man kommer inn i et hjem er gangen. Derfor er det viktig at man møter en gang man føler seg velkommen i. Dette kan man gjøre ved å skape en fin og lun atmosfære ved hjelp av lys.

– Gangen er også, slik som badet, et utfordrende rom å lyssette. Mange har små, smale ganger uten spesielt mye dagslys. Derfor er det lurt å lyssette veggene, slik at man ikke får lysene rett i ansiktet når du ankommer, sier Kvernevold.

Downlights er også svært godt egnet til belysning av gang og entre.

– Det er viktig at downlights vinkles mot garderoben, eller at det er en garderobe med integrert belysning. Et bra alternativ kan være ett eller flere takpunkter som sprer lyset godt.

Det er både fint og praktisk å lyse opp trappene hjemme. Da unngår du også å snuble i mørket!

Ikke glem uterommet

Sist, men ikke minst – utendørsbelysning. I dag blir det mer og mer vanlig å skape effekter i hagen, ikke kun lyse opp inngangspartiet. Lavt plasserte lamper ved hageveier, trapper og inngangsparti gir trygg ferdsel.

Ikon

Trenger du elektriker?

Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →