En del av elektrikerkjeden:

Vil du ha muligheten til å automatisk skru ned temperaturen om natten for å spare strøm? Eller hva med en app for å dimme belysningen i boligen din? Kanskje ønsker du deg smart strømstyring til elbilladeren?

Mulighetene kan virke uendelige når det kommer til ny og smart teknologi. Vi syns det er viktig å minne om at smarthus ikke trenger å være så komplisert. Du kan helt fint starte i det små, og heller bygge på etter hvert som behovene utvides.

Elfag gir deg her en praktisk oversikt over alle leverandørene vi anbefaler. Med denne guiden kan du og elektrikeren din enklere velge løsningen som passer deg og dine behov.

START I DET SMÅ: Rådet til deg som vil gjøre hjem eller hytte smartere.

Start i det små med smart lysstyring

Som regel vil du bli anbefalt å starte med en form for lys- og/eller varmestyring på veien mot et smart hjem. Med smart lysstyring kan du sette opp ulike scenarioer, og tilpasse lyset til forskjellige bruksområder. Flere leverandører har spesialisert seg på dette. Her er en oversikt:

SG: SG er en av de store leverandørene på det norske markedet for smart lysstyring. Smarte brytere og dimmere fra SG er kjent for å være brukervennlige, estetisk pene, og kan enkelt kombineres med teknologi fra andre leverandører. Lysstyringen fra SG går i hovedsak via Bluetooth, og kan derfor ikke fjernstyres via WiFi med mindre du i tillegg installerer SG Smart Gateway for å få systemet på nett.

Unilamp: Unilamp er mindre kjent, men tilbyr mye av det samme som SG. Bryterne og dimmerne styres med WiFi over en app fra hvor som helst – så lenge du har tilgang til internett. Flere bruker fjernstyring av lys for å sikre seg mot innbrudd ved å skape en illusjon av at noen er hjemme.

Plejd: Denne svenske leverandøren er ukjent for mange, men de har virkelig skutt fart den siste tiden. Dette skyldes nok at produktene er svært brukervennlige. På en intuitiv måte kan du legge inn forskjellige scenarioer og timeplaner for belysningen din og styre den via app.

Les også: Familien Langenberg valgte dette systemet

TRÅDLØS LYSSTYRING: Lysstyringen fra SG, Unilamp og Plejd er trådløs – det betyr at du slipper å installere nye ledninger. I tillegg kan du selv velge hvor du ønsker bryterne plassert.

Smart varmestyring fra mobilen

Med smart varmestyring kan du styre varmen i hus og hytte direkte fra mobilen. Du kan stille inn gradene forskjellig for ulike rom, og dermed spare penger på strøm til oppvarming i rom du bruker sjeldent. Flere leverandører tilbyr smart varmestyring og en av de største på dette er Micro Matic.

Micro Matic: Micro Matic selger mest varmestyring, men tilbyr også lysstyring, elbilladestasjoner, komfyrvakt og is- og smøsmelting. WiFi-varianten på varmestyring blir mer og mer populær og passer bra til hytta. Micro Matic er også kjent for å ha god kompetanse og rådgiving som kundene enkelt kan benytte seg av.

 

VARM HYTTE: Med smart varmestyring kan du overvåke og justere temperaturen på hytta.

Full pakke med komplette smarthusløsninger

Dersom du ønsker mer enn smart lys- eller varmestyring er det mange leverandører som tilbyr komplette pakker med smart teknologi for hjemmet:

Elko Smart: Elko er et kjent navn i elektrobransjen, og sjansen er stor for at du allerede har en bryter fra Elko i hjemmet ditt. Nå tilbyr de også smarte helhetsløsninger for lys, varme, bevegelsessensorer og detaljert overvåkning til hjem og hytte. Systemet fra Elko kan enkelt styres gjennom en bryter, en app eller gjøres helt automatisk.

CTM Lyng: CTM Lyng tar sikkerhet på alvor, og er kanskje mest kjent for komfyrvakter. Nå har de også lansert et totalkonsept for smarte nybygg og oppussing – mTouch Home. Pakken inkluderer varme, lys, vannstyring, strømstyring og sikkerhetsprodukter mot brann. Produktene styres enkelt via bryter eller app. CTM Lyng gir en unik syv-års garanti på sine produkter.

TRYGGHET MED ELFAG: Med en elektriker fra en Elfag-bedrift får du automatisk 5-års garanti på utstyr og utført arbeid.

Eaton: xComfort fra Eaton er kanskje den mest kjente løsningen for smarthus, og med nærmere 20 års erfaring innen smarthusteknologi tilbyr de alle løsninger du kan forestille deg. Eaton gir deg et driftssikkert system som kan kombineres med produkter fra andre leverandører. Til oppussing anbefales Eatons populære startpakke, GoWireless. Her får du en komplett startpakke med trådløs dimming for tre soner, en trådløs hovedbryter, samt en xComfort Bridge for enkel og intuitiv appstyring.

Felles for alle leverandørene av komplette smarthus er at du som forbruker selv kan velge om du ønsker enkeltstående produkter eller en mer komplett pakke. Smarte løsninger passer ofte vel så godt inn i en eldre enebolig som i et helt nytt leilighetskompleks.

POPULÆRT: Elbilladere i hjemmet blir mer og mer populært. Hvorfor ikke gjøre det enda smartere?

Visste du at elbilladere også er smartteknologi?

Mange tenker ikke over at en elbilladestasjon i hjemmet også er smartteknologi. Flere leverandører tilbyr elbilladere til privatmarkedet, blant annet Micro Matic og Eaton. Samtidig finnes det også andre aktører som leverer gode løsninger til gode priser.

Easee: Easee Home er produsert og utviklet i Norge, og kan tilpasse seg alle elbiler, strømstyrker og strømnett. I tillegg kan du få intelligent strømstyring som lader bilen når det er mest prisgunstig ved å investere i ekstrautstyret Easee Equalizer.

Slik kommer du i gang

De fleste smarte løsninger må kjøpes gjennom en elektrikerbedrift for å ha gyldig garanti. Dette er fordi leverandørene ønsker å sikre seg mot at forbrukerne installerer produktene selv og begår potensielt farlige installasjonsfeil.

Ikon

Trenger du elektriker?

Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →