En del av elektrikerkjeden:

Mange bruker garasjen til andre ting enn oppbevaring av bil. Den kan fungere som en ekstra bod, hobbyrom eller en arbeidsplass med verktøybenk. Mange av disse bruksområdene trenger du strøm til. Her får du tips til oppgradering av garasjen og hva du bør tenke på når det gjelder elektrisitet.

Lys og lysstyring

Det kan være nyttig å installere lys både utenfor og inni garasjen for å se hvor man går og kjører på mørke kvelder i vinterhalvåret.

– I dag er det LED-lys som gjelder, de har lengre levetid og bruker mindre strøm enn de gamle lysrørene. Det er også en fordel med tette armaturer som tåler mer støv og skitt, som det gjerne blir litt av i en garasje, sier Petter Semb i ElektroTeam i Skien.

Det kan også lønne seg med en type lysstyring på utelyset. En ting er at man bruker mindre strøm. Det øker også sikkerheten siden du kan forhåndsinnstille lyset til å stå på enkelte tider på døgnet, selv når du er på ferie.

Lysstyring skaper også mindre lysforurensning, noe som er spesielt aktuelt i tettbygde strøk og hyttefelt hvor det er unødvendig at lyset står på for fullt hele døgnet.

– Jeg har selv stilt inn utelyset mitt sånn at det skrur seg ned til 10 % når vi legger oss om kvelden. Da har man fortsatt litt lys, men ikke så mye at det forstyrrer andre. Naboene våre synes det var deilig med litt svakere lys om kvelden, forteller Semb.

 

Elbillader

Det finnes enkle elbilladere med kun de mest grunnleggende funksjonene, og avanserte modeller spekket med smartteknologi. Hvilken du trenger, kommer an på hvordan du skal bruke den. Hvis du kjører mest frem og tilbake til butikken, holder det med en liten, enkel lader. Kjører du mye, lønner det seg fort med en smart lader som f.eks. Zaptec eller Charge Amps.

Det viktigste er å få på plass en trygg ladeboks som passer for deg og ditt kjørebehov. Tenk gjennom om den skal monteres inne i garasjen eller utendørs. Hvor laderen plasseres er også viktig i forhold til tilgjengelighet. Noen biler har ladeluken bak, andre foran. Sett laderen sånn at man kommer til med alle typer biler.

Og hvis laderen skal stå ute, bør den stå såpass høyt at du kan lade også på de dagene det havner en skavl med snø under.

Har du nok stikkontakter?

Hvis du skal bruke garasjen som hobby- eller snekkerverksted, kan du ha behov for flere stikkontakter. Petter Semb anbefaler å legge opp tre kurser i garasjen. En til lys og varme, en til elbillader og en til apparater og verktøy.

– Det kan være smart med minst én stikk på hver langvegg inne, og mer om du vet at du har ekstra behov. Utendørs bør man ha en stikk på hver side av garasjen hvis det er mulig, så man kommer til med diverse utstyr som høyttrykkspyler, hekkesaks, gresstrimmer og elektrisk grill, sier han.

Elektrisk garasjeport

Med en elektrisk port letter du ut- og innkjøring. Selve garasjeporten settes opp av leverandøren, mens elektrikeren sørger for strømtilførselen. Hvis du bygger ny garasje, eller har en elektriker innom, lønner det seg å få satt inn stikkontakt i taket til elektrisk port enten du skal ha det nå eller ikke – da er det klart til å plugge i dersom du vil sette inn port senere.

Oppvarmet innkjørsel

De siste årene har variabelt vintervær ført til mye is i store deler av landet. Mange sliter spesielt med innkjørselen hvis de har litt helling. En mulighet er å legge varmekabler i innkjørselen eller kun i hjulsporene, sånn at man kommer seg enklere ut og inn med bil på isete dager.

For å redusere strømkostnaden kan en slik løsning tilpasses manuelt eller med automatisk styring, slik at den bare er på ved behov.

Ikon

Trenger du elektriker?

Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →