En del av elektrikerkjeden:

Om vinteren tilbringer vi mer tid inne. Vi varmer opp med radiatorer, varmekabler, peis og stearinlys, samtidig som komfyren, oppvaskmaskinen og julebelysningen går for fullt.

Vinteren er høysesong for brann, og mange branner starter i elektriske apparater. Derfor er det viktig å ikke bare fokusere på strømsparing denne vinteren, men også tenke på elsikkerheten. Her får du Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine anbefalinger og råd for en tryggest mulig vinter.

VANLIG BRANNÅRSAK: Mange branner starter på komfyren.

Hvor starter de fleste branner i hjemmet?

Noen vanlige årsaker til brann i norske hjem er matlaging, levende lys, fyring i peisen og feil i elektriske apparater eller på det elektriske anlegget. Ifølge politiets etterforskninger er det ingen tvil om hvilket rom de fleste branner starter i.

– Brannårsaksstatistikken viser at de fleste branner starter på kjøkkenet, og deretter kommer stuen. Den største årsaken er «ukjent», altså at man ikke vet hvordan brannen startet. På andre plass kommer elektriske årsaker, og åpen ild er nr. 3, sier Jon Eirik Holst, seksjonssjef i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Selv om de fleste elektriske apparater er produsert etter anerkjente standarder, og dermed trygge så lenge du følger bruksanvisningen, starter mange branner i nettopp slike apparater.

De aller største brannfarene knyttet til elektriske apparater og elektriske anlegg er feil bruk, eller at man bruker skadet utstyr og anlegg. For eksempel starter mange branner på komfyren med tørrkoking fordi man glemmer at man holder på å lage mat

KOMFYRVAKT: En enkel komfyrvakt kan hindre mange branner på kjøkkenet. Dette er en modell fra CTM Lyng.

Slik forebygger du brann

En kjent utfordring i juleferien er å finne nok ladepunkter. Når alle skal lade mobiltelefon, nettbrett og spillekontrollere samtidig som julebelysningen og adventsstjernen skal skinne, tyr mange til skjøteledninger.

– Feil bruk av skjøteledninger er en vanlig årsak til brann. Unngå å bruke skjøteledning til elektriske apparater som krever mye strøm, for eksempel varmeovner. I tillegg bør man alltid lade i et rom med røykvarsler, ettersom det kan ta fyr under lading ved feil eller skader på batteriet eller apparatet, sier Holst.

Du bør også unngå å kjøre oppvaskmaskinen og tørketrommelen om natten, selv om strømprisen er lavere da.

– Vaskemaskiner og tørketromler er ofte involvert i brann. Slike apparater bør derfor bare brukes når du er hjemme, og aldri mens du sover. Husk å rense lofilteret i tørketrommelen etter bruk, sier Holst.

VÆR OPPMERSOM: Jon Eirik Holst i DSB anbefaler å være våken og oppmerksom ved både lading og bruk av elektriske apparater.

Sjekk røykvarsleren

Hvis det først begynner å brenne, er det livsviktig at røykvarsleren fungerer. Sjekk den jevnlig og sørg for at du har nok røykvarslere som kan høres i alle rom.

Det er også mulig å seriekoble flere røykvarslere, og man kan koble til en komfyrvakt som utløser en alarm og kutter strømmen til komfyren hvis den oppdager fare for brann.

– Det er også veldig viktig å ha slukkeutstyr i form av husbrannslange eller slukkeapparat lett tilgjengelig. Brannteppe er en rimelig investering som kan brukes til å kvele et branntilløp eller slukke en mindre brann, sier Holst.

SJEKK RØYKVARSLEREN: Fungerer røykvarsleren din, og har du mange nok? Denne røykvarsleren er fra Melbye og kan sammenkobles med andre enheter.

Ikon

Trenger du elektriker?

Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →